Wat is Feng Shui?

Volgens de eeuwenoude Chinese filosofie van Feng Shui is je woning de ultieme plek om je identiteit tot uitdrukking te brengen én goed voor je levensenergie te zorgen. Want ‘zoals jij bent, zo is je huis, en zoals je huis is, zo ben jij,’ zeggen de Chinezen. Hieronder lees je meer over Feng Shui. 

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een 3000 jaar oude filosofie die zich bezighoudt met (het opheffen van) energetische blokkades in je woonomgeving. Hoe minder blokkades, hoe positiever de stroom van levensenergie (Chi) in je huis en hoe beter jij je voelt. Fysiek én mentaal. De stroom van levensenergie in je woning heeft namelijk invloed op de stroom van levensenergie in jou, en andersom.

Feng Shui betekenis

De letterlijke betekenis van Feng Shui is wind en water, naar het boek Zang Shu dat zegt: ‘Chi drijft op de wind en verspreidt, maar blijft waar het water tegenkomt.’

Hier volgt een leuk filmpje wat we vonden over de basics van Feng Shui:

Wat is het doel van Feng Shui

Feng Shui is een Taoïstische harmonie studie uit China. Het doel van Feng Shui is mensen meer bewust te maken van hun omgeving en mensen in balans te brengen met de natuur. De twee elementen van wind en water verwijzen symbolisch naar de Chi, die doordringende energie beschrijft. De Chi speelt in Feng Shui een cruciale rol. Haal daarom Feng Shui in huis en breng jouw interieur in balans!

  1. Chi
    Deze dynamische energiestroom loopt door je woning. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat Chi zo goed mogelijk door je huis kan stromen.
  2. Yin en yang
    Tegenovergestelde krachten die elkaar aanvullen als warm en koud. Deze moeten in harmonie en in balans met elkaar zijn.
  3. 5 elementen
    De vijf elementen moeten perfect gecombineerd worden. Gebeurt dat niet dan kunnen ze elkaar verzwakken; dit heet een destructieve cyclus.

Wat zijn de elementen van Feng Shui?

De vijf elementen, ook wel fasen van Feng Shui, liggen aan de basis van de Feng Shui theorie. Vuur, water, aarde, metaal en hout zijn deze vijf Feng Shui elementen die rechtstreeks uit de natuur komen.

De elementen bevinden zich in een dynamisch en levendig proces van ‘het zijn’, het transformeren en het voorbij gaan van tijd. Pas als die vijf elementen in balans zijn, kan een optimale energiestroom worden gegarandeerd. Deze elementen kunnen beheerst worden en zijn zelfs in staat elkaar te vernietigen.

De 5 verschillende Feng Shui elementen

  • Hout

Hout symboliseert de groei en het leven, maar het kan worden vernietigd door het vuur en metaal. Water bevordert hout echter, omdat hout water nodig heeft om te groeien.

  • Vuur

Dit is een zeer machtig element, omdat het in alle mogelijke richtingen uitbreiden kan. Vuur is ook de enige van de elementen die niet natuurlijk in de natuur bestaat en moet worden gemaakt met hout. Het kan worden vernietigd door het water element, maar anderzijds kan het water in stoom veranderen wat nog meer energie creëert en het element nog machtiger maakt.

  • Metaal

Metaal is scherp, puntig, levenloos en koud – het is een synoniem voor zilver en goud. In tegenstelling tot de andere vier elementen is metaal inflexibel. In kleinere vormen, zoals geld, vertegenwoordigt metaal welvaart.

  • Water

Als water zijn gehele kracht ontvouwt kan dit element kan nog sterker en krachtiger dan vuur zijn. Door de fysieke toestand van water is er altijd het gevaar van overstromingen, maar symbolisch gezien staat het element water voor kennisgeving, communicatie en succes.

  • Aarde

Het element aarde is de kern van Feng Shui en betekent aantrekking en voeding. Aarde kan in de vorm van as veroorzaakt worden door het vuur en kan vernietigd worden door hout – als de bomen bijvoorbeeld hun wortels in de grond vestigen en zich voeden van de aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *